11 Aralık 2014 Perşembe

Zar Adam

Bu gün size "Zar adamın Peşinde" adındaki kitapta bahsedilen zar adamlardan bahsedeceğim.
Bu kitap genel olarak Lary isminde bir genç borsacının başarıda tavan yaptığı, hem aşkta hem de kumarda aynı anda kazanmaya başladığı bir zamanda iki FBI ajanının odasına gelip 15 yıl önce ailesini ortada bırakıp sırra kadem basan psikolog babasını sormasıyla hayatının bir anda alt üst olması, babasını bulmaya çalışırken babasının geliştirdiği bir takım ritüellerle karşılaşması, bir cemaat ve onların manyak üyeleri vesaire sürükleyici ve mutlu bir sonu olan bir hikaye.


Kitabın genel hali bir konu üzerine kurulmuş: "zar adam" olmak.

Peki zar adam nedir?

Örneğin elinizde iki adet zar var, bu zarları defalarca kez atarsanız en fazla kaç kombinasyon da sayı gelir gibi bir soru sorarsam herkesin 36 dediğini duyar gibi olurum. Bu sefer elinize bir kağıt alın, zar ile gelebilecek her sayı kombinasyonuna bir karkater, kişi tipi yazıp bir liste oluşturun. Sonra elinize zarlarınızı alıp sallayın. Gelen sayıda hangi karakter varsa o gün sabahtan akşama kadar o kişi olun. O zaman zar adam olursunuz.

Örneğin zarlarla 1 - 1'e kendim olacağım dediniz, 1-2 için sevgi dolu olacağım, 1-3 psikopat olacağım, 1-4 entellektüel olacağım, 1-5 sapık olacağım, 1-6 cami imamı olacağım, 2-2 Sinirli orta yaşlı adam olacağım ... 6-6 atlet (atletizim sporcusu) olacağım gibi sayı kombinasyonlara bir takım karakterler yazdık. Sonra elimize zarımızı aldık ve salladık, 1-3 geldi var sayalım. 1-3 kombinasyonuna az önce "psikopat olacağım" atamıştık. O gün akşama kadar psikopat hareketlerde bulunursun, korkutucu şeyler yaparsın, birine saldırırsın, hatta elinde sopayla gezersin vesaire. Yani kafanda bir psikopat nasıl oluyorsa öyle davranacaksın. Aynı şekilde zar 2-2 olarak gelmiş olsaydı o gün sinirli, aksi bir insan, her söylenene fırça kayan bir kişi olmak zorunda kalırdınız.

Kitapta geçen olaylar, genel konu yapılan bu uygulama üzerinde odaklanmıştır. Bu şekilde her gün bir zar atıp farklı bir karaktere bürünen insanların olduğu bir yerde bulunmak zorunda kalan insanın başından geçenleri falan anlatıyor. Hatta bu uygulumadan yoğun bir şekilde bahsediyor, bazı durumlarını gösteriyor kitapta. Bu uygulama hikayenin kahramanı Lary'nin babası Luke tarafından geliştirilmiştir. Sonra psikolojik tedavi olarak belirli bir insan kitlesine uygulandıktan sonra uygulama belirli bir kesim tarafından yaygınlaşmış ve iş çığrığından çıkmış, Luke ortadan kaybolmuş, olaya FBI el atmak zorunda kalmıştır.

Gelelim kitaptaki Luke kahramanı neden böyle bir uygulama geliştirdiği konusuna. Luke, başarılı bir psikoloktur ve uzun bir süre insanların basmakalıp karakterleri üzerinde düşünmüştür. Bütün insanlar belirli bir karaktere saplanıp kalmış durumda olduğu kanısına varır. Örneğin sinirli bir insan sürekli olarak sinirlidir, 50 yıl sonra o insanı tekrar bulunca yine sinirli davranışlarını farkedersin. Genel olarak tüm insanların durumu böyledir. Bu durum, insanları belirli bir alanda zincirler, insanlar bu alanın dışına çıkamaz. Tabiri caizse insanlar kendini gerçekleştiremez, mutsuz bir insansa ömür boyu mutsuz, şapşal olarak tanınan birisiyse ömür boyu bu şekilde kalacaktır. Olumsuz olan her durum bu şekilde ömür boyu insanın hayatında kalacaktır. Luke'a göre insanları bu halden kurtarmanın tek yolu zar adam olmaktır. Böylece her gün farklı bir insan olduğunuz için sizi bağlayan, belirli bir kalubun içine sokan hiç bir sınır yoktur.

Bu uygulama kitabın içinde ki kahraman (ve aynı zamanda kitabın yazarı) Luke tarafından geliştirilmiş bir hipotezdir. Kitabı sürükleyici hale getirdiği bir gerçek... Hatta bu tip bir uygulamayı gerçek hayatta yapmayı engelleyen hiç bir eksiklik de yok. Fakat bu gibi şeyleri yapmak muhtemelen olumsuz durumlara neden olacaktır, kitaptaki insanlarda da olduğu gibi... Toplumda düzen olmayacak, yalancı kalıplara uyamayan insanlar ezilecek, insanlar hayvanlardan farksız bir hale gelecektir.

Kitap ve genel olarak konusunun dayandığı felsefe bu şekilde. Artık bu uygulama hakkında daha detaylı bir olaya tanık olmak istiyorsanız bu kitabı alıp okumanızı tavsiye ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder